Leírás
A Bumbu eredete és története
1893-at írunk, amikor Barbados szigetén megalapítják a Bumbu rum distilleryt. Mivel már a kezdetek kezdetén a minőséget tűzték ki a zászlójukra, így elmondhatjuk, hogy több mint 120 évvel később is ugyanolyan magas minőségű, kimondottan különleges rumot készítenek a világ számára. De mi biztosítja ezt? Többek között az, hogy Barbados volt az első sziget, ahol rumot kezdtek el minőségben készíteni immár több, mint 400 évvel ezelőtt.
A munkakörnyezetre abszolút nem lehet panasza az itt dolgozóknak, hiszen amellett, hogy egy elképesztő trópusi környezetben, csodálatos növényvilággal körbevett területen épült maga a lepárló, a hófehér homokos tengerpart is pont három lépésre található az üzem mögött. Így tényleg könnyen fel lehet töltődni egy nehéz, lepárlással teli nap után.
Mit kell tudni a Bumbu rumról?
Az üvege extra nehéz egy ruméhoz képest, már önmagában ez egy remekmű. A hatalmas fém „X”-ről a palack elején könnyen felismerhető a termék, valamint a hátoldalán található térkép a karib térségről is elképesztő látványt nyújt.
A márkát egyébként egy rejtély övezi hiszen csak a lepárlómesterek tudják, hogy az 1840-ben a lepárló elődjében kikísérletezett élesztő, pontosan milyen fajta. Ezt még a régi vas lepárlóüstön fejlesztették ki, ettől is a különleges ízvilág, amivel ez a rum rendelkezik.
További érdekesség, hogy nem helyi cukornádat használnak, hanem a Nyugat-Indiák, válogatott, legkülönlegesebb cukornádfajtáit válogatják és keverik. A rum eredeti változatát olyan tengerészek találták ki, akik a környéken hajózva, az itteni fűszereket, karibi összetevőket kevertek a rumhoz. A nevét is innen kapta, hiszen ezt nevezték anno Bumbu-nak. 2020 fontos év volt a lepárló számára, hiszen újabb rajongókat szerzett, amikor az alkoholfokot 40%-ra változtatta és Bumbu Original néven, szinte „új” terméket dobott a piacra.
Illatában rendkívül sok fűszer, édesség és fahéjas vanília keveredik, mellyel igazán komplex illatvilágot nyújt, melyet a kostóláskor a korty tovább fokoz. Ízében az égetett cukor, méz, fahéj, friss menta és csokoládés narancs jellemez. Édeskésebb ízvilág, ami összességében jellemzi, de mégsem émelyítő, hanem egy nagyon szerethető, magával ragadó rum.
KOKTÉL AJÁNLÁS
Két különféle koktélt fogunk nektek bemutatni, mely mindhárom hűen visszaadja ezt a karibi íz és színvilágot és nagyon megnyerővé teszi az italokat. Kezdjük is rögtön egy Bumbu Rum Punch-al!
· 45ml Bumbu Original
· 45ml Ananászlé
· 17,5ml Narancslé
· Friss menta
· Szódavíz
Az első 3 összetevőt egy skakerben összerázzuk, majd zúzottjégre töltjük és feltöltjük szódavízzel és mentával díszítjük. Akik egy kicsit jobban édesszájúak azok nyugodtan tehetnek egy kis grenadine szirupot a tetejére.
A következő koktél egy Daiquiri twist! Aki szereti a banánt és a rumot annak kötelező a kipróbálása. Teszünk egy olyan ajánlatot is, ami kicsit erőteljesebb, mivel a banánt is rum formájában tesszük bele.
· 60ml Bumbu Original
· 10ml Cukorszirup
· 25ml Friss limelé
· 15ml Banánszirup vagy 15ml Grand Kadoo Banana rum
Az összes összetevőt shakerbe töltjük és nagyjából 20mp-ig rázzuk, ezzel elnyerve a kellő hűtést, vizesedést és ízvilágot. Ezután leszűrjük egy előre behűtött coupe pohárba. Egészségünkre.