Leírás
Honnan is származik a Diplomatico Rum?
Dél Amerikában, Venezuelában található a lepárló, mely ezt a különleges brandet adja a világnak. Caracas városától északra fekszik a csodaszép Terepaima Nemzeti Park, melynek közepén található az Unidas lepárló, mely a párlatok hazája. Az Andok lábai éppen leérnek a nemzeti parkig, ezzel is még különlegesebbé téve a környezetet. Azt kevesen tudják, hogy ebben a különleges lepárlóban nem csak rumot, de likőröket, gint és mindenféle egyéb párlatot is készítenek.
Nem csak a lepárló, de a cukornád ültetvények is a közelben találhatóak, így a feldolgozásig nem kell sokat utaztatni és meg tudják tartani a legmagasabb minőséget. Magát a lepárlót egyébként 1959-ben alapították LUSA (Licorerías Unidas SA) néven, a Seagram’s többségi részvényi tulajdonlásával.
2002-ben volt egy nagy áttörés, amikor is 100%-ban Venezuelai tulajdonba került és felvette a DUSA (Destilerías Unidas S.A) nevet. A cég nagyon büszke arra, hogy családi tulajdonban van és 100%-ban független.
További különlegessége, hogy a lepárlóban 3 teljesen különböző technológiával működő lepárló található, melyek eltérő karaktere adja a Diplomatico portfólió egyediségét.
Hogyan is készül ez az egyedülálló rum különlegesség?
Minden rumnak az alapja a cukornád, nincs ez másképp itt sem, annyi különbséggel, hogy a Diplomatico 10 különféle cukornádat használ, igaz ebből 3 ami igazán nagy arányban található a rumokban. A Diplomatico támogatja a cukornád megóvására létrejött alapítványt, mely 10 év tesztelés és kísérletezés után egy új cukornádfajtát hozott létre „Diplomatica” néven!
A rumot cukornád mézből és melaszból készítik. A melaszból könnyed rumokat készítenek, míg a cukornádmézből sokkal komplexebb és összetettebb rumokat készítenek. A melasz mely feldolgozásra kerül magas cukortartalmú. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a fermentáció a könnyed rumokat kb 1 napig fermentálják, míg a komplexeket 2-3 napig is akár.
A lepárlás esetében is variációs lehetőségek vannak, hiszen 3 különböző lepárlóberendezés is található az üzemen belül. Több fajta toronylepárló is található itt a könnyed, egy batch kettle elnevezésű a közepes és a hagyományos kisüsti lepárló a komoly és komplex rumokhoz.
A következő lépés az érlelés, melyet magas tárolóházakban, sok különböző hordóban folytatnak az évek folyamán. Általában korábbi bourbon hordókat és maláta whisky hordókat használnak, de ezeken kívül Oloroso és Pedro Ximenez sherry hordókat is használnak egyes különlegesebb kiadásokhoz, mint a Single Vintage vagy az Ambassador.
Sok minden fontos a rum készítésének során, de talán az egyik legfontosabb a lépés rumnak a keverése. Tito Cordero és csapata egy igazi varázslatot művel, hiszen csak rajtuk múlik az, hogy a rumok mindig a legmagasabb minőségben és ugyanabban balanszban, egységben és komplexitásban készítsék el a rumokat.
Mit kell tudni a Reserva Exclusiva-ról?
Egy igazán érdekes és különleges keverék, melyet maximum 12 évig érlelt rumokból kever ki a keverőmester és csapata. Egy sokszorosan díjazott rumról beszélünk, mely sokak nagy kedvence. Ahogy már korábban írtuk melasz és cukornádméz alapú rumok alkotják ezt a keveréket, melynek 20%-a könnyed és 80%-a kisüsti, vagyis testes és komplex rumokból tevődik össze. Ex-bourbon hordóban érlelték és ezek összességének köszönhetően ez lett a márka zászlóshajója.
Na de ki is néz vissza a palackról?
Ő nem más, mint Don Juancho, aki egy helyi nemesember volt, vagyis egy igazi mantuano. Ő volt az, aki a 19.sz végén, nagyon sokat utazott a Karib térségben és mindenféle izgalmas, különleges és egyedi italokat gyűjtött. Mindenki. aki ismerte szerette, elismerte és becsülte nagyon imádott hozzá járni, mivel nagylelkűen kínálgatta őket a készletéből. Ő a példakép, az ikon, aki a szellemiséget adja a családnak.
KOKTÉL AJÁNLÁS
Két olyan koktélt választottunk ajánlásnak, amiket nagyon könnyű elkészíteni, ínycsiklandó és mégis hihetetlenül komplex ízvilágokat rejt. Az első rögtön egy nagy klasszikus twistje, mely elkápráztatja a fogyasztót, ami nem más, mint a Manhattan.
o 70ml Diplomatico Exclusiva
o 30ml Vörös Vermouth
o Egy pár csepp bitter
Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd leszűrjük és coupe pohárba töltjük. Díszítésnek maraschino cseresznyét használhatunk. Az eredeti koktélt egyébként 1800 körül találták ki, de 1940-ig nem volt annyira elterjedt és az alapja whisky volt. Mostanság rengeteg különböző variációja létezik, mely folyamatosan ad a bartendereknek újabb és újabb ötletekre lehetőséget.
A második koktél az ajánlásban Sweet&Sour névre hallgat, mely ahogy a neve is sugallja kicsit édes, kicsit keserű, de ínycsiklandó. No de lássuk az összetevőket:
o 50ml Diplomatico Exclusiva
o 20ml Grapefruitlé
o 5ml Méz szirup
Az összetevőket egy shakerben összerázzuk és dupla szűréssel egy coupe pohárba szűrjük. Egészségetekre.