Leírás
Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Badacsonyi Olaszrizlingnél talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érleltség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között.
A késői szüretelés következtében egyrészt a cukor, a sav, az ízek és illatok koncentrálódnak, másrészt a novemberi hajnalok hidege különleges, csak ezen a hőmérsékleten kialakuló új ízeket hoz létre. Az Olaszrizling a késői szüretelésű borok klasszikus alapanyaga a Badacsonyi borvidéken. Bogyói jól tűrik a késő őszi időjárás viszontagságait és a töppedést, nem utolsó sorban pedig a legérdekesebb ízkombinációkat mindig az Olaszrizling adja. A fajtára jellemző bonyolult ízérzet, amelyben a keserű mandula a legkönnyebben felismerhető, érdekesen párosul a jellegzetes fanyar badacsonyi minerális ízekkel, a maradék cukor mézes édességével, késői szüretelésű borokra jellemző aszalt gyümölcsös érzetekkel.
Fogyasztását elsősorban édességekhez és zsíros, nehéz ételekhez 16 °C-ra hűtve ajánlom. Kedves egészségére!