Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Menü
hu
en

ANTECH Brut Nature 0,75l 15%

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Márka: Antech
20-40 éves tőkékről, kézzel szüretelt Mauzac (90%), Chenin (5%) és Chardonnay (5%) házasításából született pezsgő.

Leírás

Az Antech borászat története!

Egy történelmileg rendkívül hosszú időre visszanyúló, 6 generáció óta bor és pezsgőkészítéssel foglalkozó családról van szó. A 19sz. végén Zélie és Jules megalapította a borászatot, melyet lányuk Eugénie vett át és emelt egy sokkal magasabb szintre, tette mindezt egészen 96 éves, így tényleg elmondhatjuk, hogy a borászat, a pezsgő, jó levegő és az életmód a hosszú élet titka. 1930-ban két nagy borkészítő család kötötte a birtokait és a családjaikat és ekkor kapta a márka az Antech nevet is.

1970-es évek elején született a döntés, hogy csak minőségi pezsgő gyártással foglalkozzanak és teljesen engedjék el a csendes bor készítést. 1996 az a dátum, amikor Francoise megérkezik a birtokra is tovább viszi a tradíciót és még tovább emeli az Antech nevet és a pezsgő készítést.

Francoise a hatodik generáció tagja, aki örökölte felmenőinek az erős karakterét. Az örökség védelmező szerepe mellett, nagyon sokat tesz a régió kulturális és szociális életének fellendítéséért. Diákokat is sokszor alkalmaz, művészeket pártol és rengeteg koncertet is szervez. Édesapja George és Roger mind a mai napig aktívak a borászatban, 50 év alatt sose vitatkoztak és ők tették azzá a céget ami!

Milyen három eredetvédett minőséget készítenek?

Ezek nem másak, mint a Crémant de Limoux, Blanquette de Limoux és Blanquette Méthode Ancestrale. De vajon mit is jelentenek ezek a minőségek? Mit is takarnak a nevek?

Blanquette de Limoux: nagyon régóta használják már ezt a kifejezést a Limoux vidéken készített pezsgőre. Három szőlőfajtát alkalmaznak: 90% Mauzac és egy kicsi Chardonnay és Chenin Blanc és bár nagyon különbözik a champagne összetételétől, mégis a hagyományos champagne módszerrel készül.

Blanquette Méthode Ancestrale: olyan pezsgőről beszélünk, ami alapból édesebbre van hangolva és csakis Mauzac szőlőfajtából készül, viszont tirázs likőr nincs hozzáadva. Az édesség elérése érdekében nem erjesztik szárazra, hanem magas maradékcukor és 5% alkoholtartalommal palackozzák. A második fermentáció után enyhébb pezsgés, alacsonyabb cukortartalom jellemzi, de ez csakis természetes cukor.

Crémant de Limoux:

hagyományos eljárással készülő pezsgőt takar, mely 1990 körül született, mint kategória. Itt a meghatározó szőlőfajták a Chardonnay és a Chenin Blanc mely 90% is lehet, de ebből 20 – 40% kell legyen a Chenin Blanc. Lehet még használni Mauzac vagy Pinot Noir szőlőt, de maximum 20%-ban, melyből a Pinot max 10% lehet, vagyis nagyon szigorú megkötések vannak a kategória teljesítéséhez.

Hol is van és mi jellemzi a területet, amiről beszélünk?

Dél Franciaországban járunk, ahol egy 33km2-es területről van szó. Összesen 10.000fő lakja a régiót. Egy fantasztikus terroir jellemzi, mivel egy frissesség jön a Pireneusokból, kerekség a mediterrán régióból és szeles légáramlat az óceán felől. A terület 400 méterrel van a tengerszint felett déli fekvésű lejtőkön. Ami szintén fontos az a fenntarthatóság teljes támogatása és minden létező módon figyelembevétele. „Terra Vitis” minősítést kaptak, melyet 2013 óta büszkén tesznek rá minden üvegre is. Mindent visszaforgatnak, újra hasznosítanak és igyekeznek a ilyen partnereket is találni a pezsgő készítés folyamata során.

Mit is jelent a Brut Nature a palackon és milyen is a termék?

Ez szimplán annyit tesz, hogy „zero dosage” vagyis nincsen hozzáadott „expedíciós likőr” vagyis nincsen semmilyen hozzáadott cukor, ami befolyásolná az édességet. Ez mutatja meg leginkább, hogy szőlő milyen ízeket mutat és a blendben mennyire jönnek elő a gyümölcsös, virágos, ropogós zöld almás és könnyed ánizsos jegyek.

90% Mauzac, 5% Chenin Blanc és 5% Chardonnay alkotja ezt a házasítást, melyhez a szőlőket átlagosan 30 éves tőkékről szüretelték. Mivel öreg tőkékről beszélünk, így folyamatosan alacsonyan tartják a hozamot, így sokkal koncentráltabb ízeket és aromákat adnak a szőlőnek. Az egész fürtöket finoman préselik, majd 12 hónapon át finomseprőn érlelik olyan inox tartályban, ahol lehet a hőmérsékletet szabályozni. Miután az alapborokat házasították, 18 hónapon keresztül érlelik palackban. Ez egyébként a Blanquette de Limoux kategóriába sorolható tétel.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!