Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Menü
hu
en

Bombay Sapphire gin 1L 40%

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Márka: Bombay Sapphire

Napjaink egyik legnépszerűbb London Dry ginje. Sokak által ismert, már-már a gin & tonik kultúra alapja és meghatározó része. A zafírkék színt minden ginkedvelő távolról felismeri és megismeri. Hagyd, hogy téged is magával ragadjon a kékség.

Leírás

A lepárló története

A Bombay gin élete a Laverstoke malom történetével kezdődik, mely nagyon régre nyúlik vissza és bizony nehezebb és könnyebb időszakok váltották egymást. Majdnem 1000 év amit felölel a történet, hiszen először 1086-ban tettek róla említést az úgynevezett Doomsday bookban. Először hódító Vilmos, majd VIII. Henrik és 1962-ban II. Erzsébet is látogatást tett itt, mint uralkodó.

1719-ben volt egy átalakítás, melynek köszönhetően helyben tudott Henry Portal bankjegyeket nyomni a Brit Birodalom számára. A 18.században hatalmas fellendülésen ment keresztül a malom, köszönhetően a bankjegy nyomtatásnak és Viktória királynő hosszú uralkodásának. 1842-ben és 1881-ben újabb bővítésekre került sor, melynek egy alapos ráncfelvarrás is a része volt, így tudták lekövetni az egyre növekvő igényt.

Maga a Bombay gin története 1761-ben kezdődik, amikor Thomas Dakin megvett egy területet, ahol gint akart készíteni. Erre 1831-ig kellett várni, amikor is megvették a lepárlót és hozzátették a kívülálló fűszernövény kosarat, melyen átvezetve az alkoholgőzt nyerték ki a nemes ízeket. Ez az úgynevezett Vapour Infused technológia, melyet a mai napig használnak egyébként. 2010-ben vette meg a maga a cég és 2014 óta áll nyitva az ajtó a nagyközönség számára.

Életre hívják a Bombay Sapphire gint!

Ennek az almárkának a sikertörténete 1986-ban veszi kezdetét, amikor is egy borkereskedő útjára indítja. A Bacardi cég, aki a tulajdonosa volt az eredeti ginnek ekkorra már, 8 különböző fajta fűszert használt az elkészítéshez. Amikor új tulajdonos érkezett 1997-ben a gin életébe a Diageo cégoriás, akkor csavartak egyet a recepten. Meghagyták a jól bevált 8 alapanyagot, de hozzátettek még kettőt, hogy még komplexebb és kifinomultabb gint tudjanak piacra dobni. Amikor már kellőképpen dübörgött az expressz előre akkor tovább gyorsítottak és a Bombay Sapphire East (citromfű és bors hozzáadása extrába) kiadásával berobbantak az amerikai piacokra.

A gin maga egyébként kicsit könnyedebb, habár kisüsti lepárlással készül. A Vyrnwy tó vizét használják arra, hogy 40%-ra vissza hígítsak, mivel a 47%-os verzióval csak a Duty Free boltokban lehet találkozni.

Mire utal a „Sapphire” elnevezés?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására a történelem oldalait kell segítségül hívnunk. Oda ugrunk vissza, amikor India még része volt a Brit birodalomnak és a bányászat nagy mértékben folyt. Itt bukkant a felszínre a Bombay „csillaga”, egy igazán varázslatos, csillogó zafírkő. Eredetileg Sri Lankán bányászták, majd miután újra előkerült, elhelyezték a Smithsonian intézetben. A szín erre a kőre utal, a címkével pedig a gyarmati időket idézik, melynek központjában a britek szeretett és nagyra tartott királynője Viktória Királynő látható.

Kik tartoznak az ismert rajongói körbe?

Wiz Khalifa talán az egyik legismertebb és legnagyobb rajongója ennek az italnak, hiszen a fellépések alkalmával rendszeres „vendég” a Bombay Sapphire gin a VIP szekcióban. Emellett, ha valaki a zene és az ital nagy szerelmese akkor bizony felfedezhette a „The Road goes to Forever” dalban is Robert Keen előadásában. Emellett a legtöbb buli, fesztivál és esküvő egyik elengedhetetlen kelléke.

Kinek ajánljuk a Bombay Sapphire gint?

Egy ikonikus kategória kultikus itala. Ha valaki még csak ismerkedik a ginek világával, belépő tételnek tökéletes választás, hiszen hozza a London Dry ginekre jellemző alapkaraktereket, de mégis rendkívül erősteljes és intenzív. Fontos látnunk, hogy a ginek világa legalább annyira széles, mint a rumok vagy whiskyké, csak más irányba nyúlnak a csápok, viszont nem kezdhetünk rögtön a legkomplexebb változattal. Amellett, hogy ízben is biztos választásnak bizonyul minden polc ékköve tud lenni a színének köszönhetően, valamint ha egyszer elfogy akkor sokszor szívesen használják lámpaként, vagy mécsestartóként, hiszen szép kékes színt kölcsönöz a környezetnek.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Egy igazán érdekes és virágos koktéllal indítjuk ezt az ajánlást, egy frissítő, könnyen elkészíthető. A koktél a már feljebb említett malomról kapta a nevét, mint egy emléket állítva az eredeti helyszínnek.

The Laverstoke koktél

·         50ml Bombay Sapphire

·         15ml Bianco Vermouth

·         15ml Bodza likőr (St.-Germain)

·         5ml Lime lé

·         100ml Ginger Ale

Az első 4 alapanyagot töltsük egy ballon pohárba, majd jéggel keverjük addig amíg teljesen le nem hűl. Ezután tudjuk rátölteni a gyömbért, majd egy menta szárat teszünk rá díszítésnek és már fogyaszthatjuk is. Egészségünkre.

A következő ital inkább a citrusos, kicsit édeskés ízvilágba kalauzol bennünket. A St.Mary Bourne Identity, egy igazi ínyencség, mely egyszerre kedvez a gin és vermouth kedvelőinek. Lássuk az összetevőket és az elkészítési módját:

·         25ml Bombay Sapphire gin

·         15ml Rosso Vermouth

·         20ml Ananászlé

·         20ml Almalé

·         Rozmaring ág a díszítéshez

Az összetevőket egy shaker segítségével összerázzuk és egy coupe pohárba töltjük. Ha jól sikerült a shakelés akkor szép habot kapunk az ital tetején az ananásznak köszönhetően. A rozmaringot, ha akarjuk egy öngyújtó segítségével kicsit megpörkölhetjük, hogy még intenzívebb illata legyen, de ez természetesen csak opcionális.

Végül de nem utolsósorban a sör kedvelőinek is szeretnénk kedveskedni egy itallal. Vajon, hogy lehet kombinálni egy ilyen különleges gint, egy porter sörrel. A választ a következő koktél tudja igazán jól bemutatni, ami a Porter Star Martini névre hallgat.

·         50ml Bombay Sapphire gin

·         10ml Kávélikőr

·         5ml Martini Ambrato likőr

·         35ml Porter sör

·         Narancs cikk

Az elkészítéshez itt is egy shakert hívunk segítségül. A narancs levét belefacsarjuk, majd hozzátesszük a többi alapanyagot. Egy erőteljes shakelés után, finomszűrőn is átszűrve töltjük egy coupe pohárba. Kicsit felébreszt és teljesen magával ragad. Egészségetekre.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!