Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Menü
hu
en

The Famous Grouse whisky 0,7l 40%

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Márka: Famous Grouse
Üdvözlünk mindenkit a Grouse megyében, vagy ahogyan a skótok ismerik Perthshire! 1896 óta ez a terület az otthona a krémes, tökéletes balanszban lévő Famous Grouse-nak.

Leírás

Mit is kell tudni a Famous Grouse eredetéről?

A Gloag család tulajdona volt ez a mini Skócia az 1800-as évek óta és ez a környezet inspirálta a készítőket ennek a könnyed blendnek az elkészítésére. Magát a brandet egyébként 1896-ban alapította Matthew Gloag, aki egy kereskedő volt Perth városában.  Nagypapája (szintén Matthew) eredetileg import borokra specializálódott olyan nagy sikerrel, hogy amikor 1842-ben Viktória királynő odalátogatott, Ő szolgáltatta a borokat a királynői bankettre. A fia (William) volt egyébként, aki először a blended whiskyk iránt kezdett érdeklődni. A végül a fentebb említett Matthew vette át a céget és találta ki a márkát.

Perthshire egyébként a nyírfajd otthona, mely a címerállata is ennek a whisky családnak és a nevének egy részét is adja.  Ha már a névnél tartunk, Matthew volt, aki elnevezte a whiskyt, mivel egy olyan whiskyt és ezáltal nevet képzelt el, amit a természetben is könnyen lehet fogyasztani barátok körében. Viszont nem Ő, hanem a húga volt aki az első vörös nyírfajdot rajzolta a címkére, ezért is  Az évek alatt szájhagyomány útján terjedt a minősége és a kifinomultsága a Grouse márkának, melyet ennek a hatalmas sikernek köszönhetően 1905-ben átkereszteltek a mai napig ikonikus névre, a Famous Grouse-ra. Az évek alatt a Famous Grouse címkéjén büszkén feszít a vörös nyírfajd, melyet egy barátja a Black Grouse is követett, valamint a Smokey Black is.

Mi is rejlik a Famous Grouse címke mögött?

„Grouse” megyében azt mondják, hogy a keverés egy művészet és ebben elképesztően igazuk van. A legmagasabb minőségben készíteni kevert whiskyt, bizony korántsem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. 3 alappillér kell ehhez: a hordó, a párlat és a tehetsége a keverőmesternek! Mindez egyébként a 106-os szobában történik. Calum Fraser a keverőmester, aki több különböző malátából és gabonából készült párlatot kever, melyeket a szigetekről, Speysideról és Highland különböző területeiről szereznek be. A krémes, kifinomult jegyeket az ex-bourbon hordó jellegzetes karakteréből nyerik ki. De vajon miért nem egy Single Malt elkészítésébe fogott Matthew? Erre az a válasz, hogy egy komplexebb, minden egyes karakterén túlmutató whiskyt akart létrehozni, ami lássuk be, hogy 100 évvel később meghódította az egész világot. A smokey black szintén egy különleges keverék, melynek elemei islay szigetéről és highland füstös részeiről származnak. 1984-ben érte őket a legnagyobb megtiszteltetés, amikor megkapták a Royal Warrant kitüntetést, vagyis a palota hivatalos beszállítói lettek. Erre természetesen elképesztően büszkék.

Érdekesség és különböző tételek

Azt már egyértelmű, hogy egy rendkívül sokoldalú és elképesztő módon elismert és szeretett whiskyről beszélünk, de vajon mit is jelent ez számokban? Egy évben nagyjából 7 millió kartont értékesítenek ebből a whiskyből, vagyis egy könnyű matek után elmondhatjuk, hogy körülbelül 43 millió palackot adnak el, csak a hagyományos whiskyből.

A most bemutatott alap kiadás és a már említett smokey grouse mellett a snow grouse, a 12 éves és a naked grouse is a kollekció részét képezi! Aki még nem kóstolta, mindenképpen fedezze fel ezeket a tételeket is!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!