Leírás
2007-ben készítettük el először: a ritkaságszámba menő, markánsan fűszeres sagrantino termését házasítottuk egy kiemelkedő cabernet franc-nal és egy kevés vibráló kékfrankossal.
A Franciscus névvel a felmenőink előtt tisztelgünk: a Heimannok Szekszárdon élő 10 generációjából hetet hívtak Ferencnek, korábban Franciscusnak.
Termőhely
A Bati kereszt monopol dűlőben termelt sagrantino és cabernet franc adja a bor alapját, amit egy kevés kékfrankos egészít ki.
Évjárat
2016-ban az előző két évjárat csapadékossága tovább folytatódott, és a hőösszeg sem volt túl magas, bár alacsony sem. Az érési periódusban szeptember második felében megkezdődött a csapadékosabb időjárás, de szerencsére nem vett akkora lendületet, mint 2015-ben. Ezzel együtt beértek a szőlők, de nem kellett túlzó alkoholoktól tartani. Kiegyensúlyozott évjárat született, jó érlelési potenciállal.
Feldolgozás és erjesztés
A szőlőfajták külön–külön kerülnek feldolgozásra. A cabernet franc és a kékfrankos acéltartályban erjedt, kíméletes körfejtésekkel 20-21 napon át, míg a sagrantino betonkádban szintén szolid intenzitású körfejtéssel.
Préselést és almasavbontást követően a cabernet franc 3 és 5 hl-es fahordókban, míg a sagrantino és a kékfrankos 10 hl-s ászokhordókban érlelődőtt 2 éven át.
A palackos érlelést nagyon meghálája, ennek során sok és markáns tanninja szépen integrálódik, és hosszan frissen tartja a bort. Az érleléssel nyílik ki a Franciscus egyre selymesebb karaktere.
Készült 6178 palack.
Díjak
Vinagora Nemzetközi Borverseny 2019 - aranyérem
SZŐLŐFAJTA cabernet franc, sagrantino, kékfrankos
ALKOHOL 13.50 %
MARADÉK CUKOR 1.3 g/l
ÖSSZES SAV 5.4 g/l
NÉBIH ENGEDÉLY FTSI
ZÁRÁS MÓDJA Ardea Seal dugó. Az Ardea Seal zárás garantálja, hogy minden palack egységesen, szépen érlelhető és dugóhibától mentes.