Leírás
A Plantation márka megálmodója és megtestesítője Alexandre Gabriel. A születése az 1990-es évekre tehető, miután Alexandre bejárta a teljes Karib térséget és sok ismertséget és barátságot kötött.
Kevesen tudják, de ez a márka, nincsen egyedül, mivel a Maison Ferrand csoport tagjaként a Ferrand Cognac és a Citadelle gin is közel áll hozzá. A cég alapja egyébként a cognac ház, ami már 10 generáció óta jelen van a piacon és majdnem 400 éves történelme van.
A Plantation filozófiája a következő: bemutatni a rumok sokszínűségét és történelmi mélységét. Minden eköré lett felépítve. A neve „farmot” jelent, ami Alexandre gyermekkorának színhelyét és a Karib térségben lévő cukornád ültetvényeket is jelenti. Ezen felül az üvegeken található totem az anyaföldet – geológia, a ragyogást – napfény és időjárás, valamint az emberi lelket – „know how”t szimbolizálja. Nagyon fontos számukra, hogy tökéletes harmónia maradjon az anyaföld és az ember között.
A Plantation különlegessége, hogy minden tételüket úgynevezett kettős érlelés segítségével tökéletesítik. Ez nem jelent mást, mint trópusi érlelést abban az országban, ahol a lepárlás történik (itt bourbon hordót használnak és körülbelül 7% az angyalok jussa). A legfontosabb terroir-ek a következőek: Barbados, Jamaica, Trinidad, Peru, Guetamala&Beliz. Majd miután az itteni érlelési idő letelt, átszállítják hordókban Franciaországba, Chateau de Bonbonett-be. Itt áttöltik Ferrand Cognac hordóban és érlelik a tökéletességig. Azért különösen fontos ez az úgynevezett kontinentális érlelés, mert csak 2,5%-os az elpárolgás és szabályozható a pince levegője. Egy utolsó fontos lépésként, a „Petites Eaux” eljárás keretében vizet tesznek hordókba, amiben korábban rum volt és ennek a segítségével hígítják a kívánt alkoholfokra a termékeket.
A Plantation szépsége a sokszínűségében is rejlik, mivel az alap kiadások mellett minden évben készítenek Vintage, Single Cask és Extréme kiadásokat is, mellyel az egyes lepárlókkal való kollaborációkat és egyes termő területek különbözőségét mutatják be.
Ez a kiadás 12 és 20 év között érlelt rumokból lett megalkotva. Alapból Barbados szépséges szigetén érlelődött 8-10évig, majd átszállították Franciaországba és ott további 2-10 év között folytatta életútját több különböző hordóban (új fehértölgy hordóban, bourbon illetve Ferrand Cognac hordóban). A házasítás is itt történik már, ezzel létrehozva ezt a különlegességet. A 20th Anniversary jelentése a palackokon egy tisztelgés az alapító 20 éves munkásságának.
KOKTÉL AJÁNLÁS
Plantation XO Rum Old Fashioned
· 6cl Plantation XO
· 1,5cl cukorszirup
· 3 dash Angostura vagy Csokoládé Bitter
A bittert és a cukorszirupot töltsük a keverőpohárba 2cl rum társaságában. Tegyünk jeget bele és kezdjük el kevergetni. Amikor a jég kicsit olvadt, öntsünk hozzá újabb 2cl rumot, keverjük tovább és a végén az utolsó 2cl-et. Töltsük bele egy Old Fashioned pohárba friss jégre. Egészségünkre.
Nahla by Roman Horka, Die Rote Bar (Nürnberg)
· 5cl Plantation XO
· 2cl Vanília szirup
· 2cl friss citromlé
· 1 bárkanál vanília likőr
· 1 kis ág rozmaring a díszítéshez
Az összetevőket tegyük egy shakerbe és jól rázzuk össze. Ezután szűrjük egy coupe pohárba és a tetejére helyezzük a rozmaring ágat.