Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Menü
hu
en

Chairmans Reserve Masters Selection Mr. Alkohol 2011 rum 0,7l 45,9%

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Márka: Chairman's Reserve

Egyetlen hordó fenséges tartalma lepalackozva számunkra. 352 palack, mind számozott, amely a Master’s Selection kiadások egyik különleges idei darabja. Igazi gyűjtői darab, ami minden kollekció méltó darabja lesz.

Leírás

Mit kell tudni a Chairman’s Reserve márkáról?

A márka első lepárlóját 1931-ben alapították, a sziget keleti részén. Az évek folyamán több lepárló alakult és szűnt meg a szigeten, míg 1972-ben alakult a St.Lucia lepárló a Roseau völgyben a megmaradt 2 lepárló a Dennery és a Geest összeolvadásaként. 1999-ben a tulajdonos Laurie Bernard (az eredeti alapító Denis fia), elindítja a ma már csak Chairman’s Reserve néven ismert rumot, ami egy feltörekvő és innovatív brand, akik tökéletesen ötvözik a torony és a pot-still lepárló adta fantasztikus párlatokat. 2016-ban a Bernand Hayot cégcsoport veszi meg a lepárlót, melyen elkezdenek komoly felújításokat végezni, elkezdik a terjeszkedést a világ minden tájára.

Hogyan is készült ez a különleges rum?

A melaszt Dominikáról és a szigetről hozták, valamint tettek hozzá egy kevés frissen préselt cukornád levéből készült párlatot is. A cukornád egyébként a lepárló mellett nő és még 2004ben lett telepítve Barbadosról. A víz, amit a lepárlás során és a hígításhoz is használtak a Roseau folyóból van, melyet a Beru tó gyűjtött össze nagyjából 1 mérföldre a lepárlótól.

Az élesztő, amit használtak kimondottan szereti a természetes édesvízben található ásványokat és ennek hatására tudnak igazán kifinomult és különleges észterek kialakulni a fermentáció során. Emellett a víz mellett a másik, amit használnak a tetőkön összegyűjtött esővíz és ezt az ozmózis üzemükben őrzik felhasználásig. Évente nagyjából 3,5 millió gallon vizet gyűjtenek, mely tökéletes a keveréshez és a hígításhoz az alacsonyabb ásványianyag tartalom miatt.

A fermentáció általában 36 órát vesz igénybe, 8 nyitott betonkádban. Az élesztőt egyébként ott a lepárló melletti cukornádültetvényről izolálták, így ténylegesen elmondható, hogy teljes mértékben helyi a fermentáció. A lepárlást alapvetően 2 különböző lepárlón végzik, de esetünkben csak a toronylepárlót használták. 1985-ben vásárolták és mind a mai napig folyamatosan üzemel. A két toronyban összesen 45 ratifikáló tálca van. Ezekből veszik le a vágásokat a következőképpen: a 40-es tálcáról a 95%-os párlatot, a 32-es tálcáról a 94%-ost, a 30-as tálcáról a 93%-ost.

Az érlelés folyamán ex-bourbon hordót használtak, valamint egy rész Jack Daniel’s hordóban is érlelték annak érdekében, hogy még selymesebb és krémesebb legyen a rum. Annak köszönhetően, hogy meleg, trópusi éghajlaton van St.Lucia, így a fa és a párlat között a maximális kölcsönhatás jön létre egészen rövid idő alatt.

Milyen is a vállalat szintű társadalmi felelősségvállalás a cégnél?

Nagyon sok és komoly összetevős ez a kérdés a cégnél. Van egy olyan mondás a cégnél, hogy „Az adakozás otthon kezdődik” és ezt nagyon komolyan is veszi a cég. Először is az orvosi ellátást biztosítanak a dolgozóknak a lepárlóban, taníttatják a dolgozókat, valamint adnak kölcsönt annak érdekében, hogy a dolgozók gyermekei tudjanak számítógépen tanulni. Természetesen minden kölcsön kamatmentes! Az év azon időszakában amikor kevés az ivóvíz, akkor a lepárló ad vizet a környező falvaknak. Emellett folyamatosan gyűjtik és újrahasznosítják a fáradt olajat, amit a hajókból és a helyi garázsokból szednek össze, valamint minden üveget újrahasznosítanak.

Összességében elmondható, hogy az élet minden területén maximálisan igyekeznek visszaforgatni a kapott dolgokat, legyen szó a természetről, a közösségről vagy a dolgozókról.

Mit takar a Master Selection sorozat?

Ez egy olyan koncepció, amit a pincemester és a keverőmester közösen talált ki az évek folyamán, hogy bemutassák St.Lucia szigetének rendkívül széles ízvilágát és a benne rejlő elképesztő variációs lehetőségeket. Minden hordó Cyril Mangal által van kiválasztva, teljesen különböző ízvilágokkal és fermentációs profillal.

Esetünkben egyébként egy 200L-es hordóról van szó, melyből 352 palackot sikerült hígítás után palackozni. Ahogy említettük csak toronylepárlást használtak ebben az esetben és a 377042011-es hordóban érlelték. 2011-ben került bele, majd 2021 év elején palackozták le, készítették el és ragasztották rá az általunk kért címkét, majd hosszas hajózás után érkezett meg hozzánk. A hordót amiben az érlelés történt boltjainkban felváltva láthatjátok, egyenesen St.Lucia szigetéről.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!